Den 16. september 2022 døde en ung iransk kvinde, Jina Mahsa Amina, i det Iransk ‘moralpolitis’ varetægt. Kort forinden havde ‘moralpolitiet’ anholdt hende for ikke at bære sin hijab korrekt.
Mahsa Aminas død fik tusindvis af iranske kvinder og mænd på gaden i protest mod det islamistiske regime. -Kvinder har klippet deres hår af, afbrændt deres tørklæder og folkemængder har krævet “død over diktatoren [Ayatollah Khamenei].” På trods af regimets brutalitet og drab på demonstranter fortsætter de iranske kvinder og mænd ufortrødent med, at gå på gaden og protestere. Men, hvorfor er så mange iranske kvinder og mænd villige til at risikere deres liv og sikkerhed? Hvad er det for et styre, de kæmper imod og hvad kræver de? Og hvordan adskiller disse protester sig fra tidligere protester?
I dette oplæg vil jeg blandt andet forsøge at besvare disse spørgsmål med henvisning til og inddragelse af den iranske historie, eftersom den iranske historie fra 1925 og frem, i min optik, er afgørende for at forstå den nuværende situation. Irans historie er rig på storhed og forfald, konger og åndelige leder, kupforsøg og revolutioner, vestligt kammeratskab og fjendskab – så spids ører og kom til en aften i Irans tegn.


Om foredragsholderen:
Simon er Cand. Mag. i Historie m. sidefag i samfundsfag fra Aarhus Universitet.
Simon er optaget af international politik og geopolitiske forhold i og omkring mellemøsten, samt sekterisme efter de arabiske revolter.
Simons far er iransk flygtning, hvorfor han har familie i Iran og har besøgt landet. Til daglig er
Simon højskolelærer på Egmont Højskolen