Spring til hovedartiklen - genvej for blinde
6.jpg

Student til livet

Ane-Sophie Madsen har trods svære odds gennemført en helt ny treårig ungdomsuddannelse. Studenterhuen bliver på mandag sat på af borgmester Jørgen Gaarde fra Skanderborg. På landsplan er interessen for uddannelse til unge med særlige behov steget 74 % på ét år. I dag er godt 3.400 i gang med en STU-ordning.

ane-sophie madsen1

 

Ane-Sophie Madsen er en glad og omsværmet pige på 21 år. På mandag får hun som den første borger i Skanderborg Kommune en ganske særlig studenterhue – endda påsat af borgmesteren selv. Men Ane-Sophie er ikke som studenter er flest. Ikke nok med, at hun er født med en spastisk lammelse i svær grad. Oven i hatten har hun et luftrør, der klapper sammen, hvis hun får noget galt i halsen. Og så har hun ikke noget verbalt sprog.

 

Forældrene Solveig og Henrik Madsen fra Galten har derfor været voldsom bekymret for hendes fremtid.

 

- Desværre profiterede Ane-Sophie ikke af 11 år i Folkeskolen, og vi tænkte: Hvad skal der dog blive af hende? Efter fem måneder på Egmont Højskolen foreslog Ungdommens Udannelsesvejledning (UU) i Skanderborg Kommune overraskende, at hun kom på STU. Dengang i 2007 anede vi ikke, hvad STU betød. Det står for Særlig Tilrettelagt Uddannelse og blev uden overdrivelse Ane-Sophies gevinst, siger faderen Henrik Madsen, der oplever kommunen som en medspiller.

 

Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) – har virket siden august 2007. Den treårige uddannelse er et individuelt tilrettelagt tilbud, der skal give unge under 25 år relevante kompetencer til voksenlivet. Uddannelsen henvender sig til unge med fx udviklingshæmning eller svære bevægelseshandicap, ADHD og autisme. I samarbejde med den unge og pårørende sætter en UU-vejleder

individuelle mål for uddannelsen og koordinerer indsatsen.

 

- Især det sidste halve år har Ane-Sophie rykket fra land. Før var hun indesluttet og passiv. Nu tager hun del i sociale aktiviteter, stiller krav til sine hjælpere og har lært at tage ansvar for sit eget liv. Jeg skal fx ikke længere blande mig i hendes disponeringer. Hun sætter grænser, og det er bare helt i orden, erkender Henrik Madsen og tilføjer:

 

- Samspillet med jævnaldrende og især mixet mellem personer med og uden handicap udgør den helt store forskel. I Folkeskolen fik Ane-Sophie ikke inspiration fra nogen, der var væsentlig bedre kørende end hende. Men på Egmont Højskolen er der hele tiden gang i den. Skolen bryder grænser på de unges præmisser.

 

Ingen er uundervislige

Højskolens forstander Ole Lauth er glad for, at STU-ordningen har vist sin rummelige berettigelse.

- Der har været megen diskussion om ordningens formål, finansiering og ikke mindst målgruppe. Men vi skal huske på, at kompetencen til at være kaptajn i eget liv er et grundelement for at kunne leve et værdigt liv. Uanset forudsætninger er jeg tilhænger af et liv på egne betingelser med anerkendelse af retten til at realisere egne valg. Desværre møder vi i dag politikere, der hævder, at nogle udviklingshæmmede er uundervislige. Den myte rammer Ane-Sophie i hvert fald en pæl igennem.

 

- Fra ikke at kunne og ville kommunikere med sine omgivelser er Ane-Sophie blevet aktiv i undervisningen. Ved hjælp af et kommunikationsprogram med udvidet billedbog har hun gjort store fremskridt i dansk. En omvendt mus (trackball) gør hende nu i stand til at lave grafik i photoshop, siger Ole Lauth.

 

Hæver samfundets inkluderende overlægger

Sammen med sin STU-hue får Ane-Sophie også et såkaldt kompetencepapir udarbejdet af UU. Den officielle del af dimissionen forestår borgmester Jørgen Gaarde fra Skanderborg. STU-ordningen hører nemlig under hjemkommunens økonomiudvalg.

 

- Som gammel skoleinspektør kan jeg roligt sige, at det altid er livsbekræftende at få sine personlige kompetencer på tryk. Vi kan ikke fjerne alle Ane-Sophies begrænsninger. Men i kraft af personlige mål og tilpasset tværfaglig undervisning i sprællevende ungdomsmiljø kommer de små succeser. For unge som Ane-Sophie gør et individuelt uddannelsesforløb med jævnaldrende en himmelvid forskel. STU hæver så at sige samfundets inkluderende overlægger. STU giver selvstændige borgere nye muligheder i tråd med FNs Handicapkonvention. Jeg er stolt af at være borgmester i et land, som praktiserer et uddannelsessystem, hvor også personer med svære handicap har ret til at udvikle deres personlighed og evner fuldt ud, fastslår Jørgen Gaarde.

 

Antallet af STU-elever er steget med 74 % siden 2009 og er nu oppe på godt 3.400. Det viser undervisningsminister Tina Nedergaards årlige redegørelse om uddannelsen, som Folketingets Uddannelsesudvalg skal evaluere i 2011.

 

-0-0-0-0-0-0-0-0-

 

Pressen er velkommen til at overvære Ane-Sophie Madsens dimission på Egmont Højskolen i Hou 13. december kl. 12.00.

 

Foto er vedhæftet og er til fri afbenyttelse. Fotograf: Christian Bo Michelsen

 

Kontaktperson: Ole Lauth, tlf. 20413514

 

Fakta om Ane-Sophie Madsen:

 • 21 år, opvokset i Galten og har gået 11 år på Stensagerskolen.

 • Har spastisk lammelse i arme og ben, bruger kørestol, har blødt luftrør og har ikke verbalt sprog.

 • Startede på Egmont Højskolen i august 2007 og STU i januar 2008.

 • Fortsætter med yderligere to års uddannelse på Egmont Højskolen indenfor kommunikation, kunst og øget selvstændiggørelse.

 

 

Fakta om STU:

 • Treårig ungdomsuddannelse til unge med særlige behov, som ikke matcher en ordinær uddannelse.

 • Hjemkommunens UU-vejledere vurderer om den unge tilhører målgruppen og følger uddannelsen tæt.

 • Den unge skal starte, inden det fyldte 25. år.

 • Der laves en individuel tilrettelagt uddannelsesplan.

 • Målet er et livsforberedende perspektiv, samt udvikling af personlige, sociale og faglige kvalifikationer.

 • Uddannelsen afsluttes med et kompetencepapir fra kommunen.

 • Godt halvdelen af 3.400 igangværende STU-ordninger foregår i kommunalt regi. Resten på højskoler, produktionsskoler, værksteder og i private praktiksteder.

Senest opdateret: Fredag, 26. December 2014 15:40
 • VILLAVEJ 25, HOU
 • 8300 ODDER
 • TLF: 87 81 79 00
 • FAX: 87 81 79 79
 • E-MAIL: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 • CVR nr. 46 23 11 12