Spring til hovedartiklen - genvej for blinde
5.jpg

Det koster at lære

“Min mor havde alle mulige undskyldninger da hun ikke havde øvet sig. Hendes sanglærer spurgte, om hun virkelig ville lære at synge. Min mor sagde hun gerne ville prøve, om opera var noget for hende. Læreren udbrød, det er ikke nok, du skal ville det som det eneste, der betyder noget for dig”.

Det fortalte Peter Bastian, da han onsdag d. 8. februar holdt foredrag i Hou Maritime Idrætsefterskoles hal. Udgangspunktet var hans bog Mesterlære. En oplagt Peter Bastian holdt godt 500 tilhørere tryllebundet med sine fortællinger og synspunkter om det at lære.

 

Peter Bastian på HMI

 

”Der er to slags hierarkier. Det ene er magthierarki, det er
det vi bekæmpede i ungdomsoprøret. Men det andet hierarki, det naturlige hierarki, er nødvendigt. Det er når den der vil lære noget underordner sig den der besidder den største viden. Respekterer man ikke, at man er under den anden, så kan man ikke lære noget”, sagde Peter Bastian.

 

Han fortalte, hvordan han og hans storebror havde lært at lave bue og pil af deres far. Faren havde valgt at lære dem det helt fra bunden, så det var en lang proces. I den læringsproces erkendte de både, at faren havde viden de ikke havde. De lærte også, at det kræver ansvar og tålmodighed at lære noget fra bunden. Peter Bastian ser det som modsætning til et samfund, hvor mange lærere er mere interesserede i hvordan eleverne har det, end at de lærer ting ordentligt.

 

Arrangementet var planlagt i et samarbejde mellem Hou Maritime Efterskole og Egmont Højskolen. Desuden deltog eleverne fra Eriksminde Efterskole, så der var en overvægt af helt unge til et foredrag med omdrejningspunktet, - det koster, hvis man vil lære noget!

Senest opdateret: mandag, 2. februar 2015 02:47
  • VILLAVEJ 25, HOU
  • 8300 ODDER
  • TLF: 87 81 79 00
  • FAX: 87 81 79 79
  • E-MAIL: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  • CVR nr. 46 23 11 12