Spring til hovedartiklen - genvej for blinde
2.jpg

Vi skaber kompromisser

Årets Grundlovsdag blev afholdt i krogen, hvor spisesalen og Vandhalla støder sammen. 200 mennesker, høj sol og festlige sange skabte rammerne.

 

Ved Egmont Højskolens grundlovsarrangement var der i år inviteret fire hovedtalere, og efter skolens formand Sonja Mikkelsen havde budt velkommen, var første mand på talerstolen minister for innovation, forskning og videregående uddannelser, Morten Østergaard fra Det Radikale Venstre.

Morten Østergaards tale handlede for en stor del om den siddende regerings arbejde.

 

”Helt fra starten har det radikale venstre stået fast på sine principper. Men vi ved også, at vi ikke har flertal og derfor er nødt til at skabe kompromisser. Og der bliver nu skabt kompromisser henover midten, modsat den tidligere VKO-regering. Mere end 80 procent af folketinget har stemt for nogle af forårets store reformer. For mig er det det demokrati Grundloven taler om, når det fungerer bedst. At der skabes brede forlig”, sagde Morten Østergaard.

 

mortenoestergaard img 7392 small

 

bettinapost img 7468 small

 

Efter ministeren gav Ole Lauth ordet videre til Bettina Post, der er direktør for initiativet Headspace. Bettina Post er nok mest kendt for sin tid som formand for socialrådgiverforeningen, og hendes tale havde arbejdsmarkedet som sit omdrejningspunkt:

”Grundlovens paragraf 75 sikrer retten til arbejde. Hvis man ikke kan arbejde, så sikrer paragraffen, at man har ret til en anstændig forsørgelse fra det offentlige. Tit bliver folk uden arbejde mistænkeliggjort. Man siger de ikke mener, at det kan betale sig for dem at arbejde. Men det er noget pjat. Problemet ligger ikke der, men hos arbejdsgiverne. De må være med til at sikre arbejdspladser, så alle borgere kan få deres grundlovssikrede rettigheder opfyldt”.

 

Tredie taler var rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune Dorthe Laustsen, der bla talte om ret og ansvar.

”Kan man ikke forsørge sig selv har man ret til hjælp. Men den enkelte har også et ansvar. Den enkelte har hovedansvaret i eget liv”, sagde Dorthe Laustsen i sin tale.

 

dorthelaustsen img 7785 small

 

kristian img 7890 small

 

Højskolens elever har også været inddraget i grundlovsarrangementet, og sidste taler var højskoleelev Kristian Lyngby Poulsen, der bla. havde hentet input og inspiration til sin grundlovstale fra skolens øvrige elever via den fællesundervisning skolen har gennemført op imod grundlovsdag.

 

Kristian Lyngby Poulsen sagde:

”Grundloven kan virke gammel og støvet. Folketingets politikere vil næppe lave en Grundlovsændring, da det vil kræve et valg og derved, muligvis, fjerne taburetterne under dem. Derfor må vi som borgere selv taget et ansvar, hvis vi vil gøre Grundloven aktuel og tidssvarende."

 

Så klare var de politiske budskaber, som de mange Grundlovsarrangements gæster fik med på vejen.

 

Udover talerne sørgende Fie´s BigBand og et af skolen egne bands for at sætte gang i fejringen af Grundloven.

Senest opdateret: fredag, 26. december 2014 15:40
  • VILLAVEJ 25, HOU
  • 8300 ODDER
  • TLF: 87 81 79 00
  • FAX: 87 81 79 79
  • E-MAIL: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  • CVR nr. 46 23 11 12