Mindeord for Palle Simonsen

Mindeord for fhv. finans- og socialminister Palle Simonsen, Hellerup.

 

Som socialminister i den nye, meget energiske Firkløverregering i 1982 sagde jeg nogle gange, at jeg var den eneste, der kom de steder, hvor man ikke går i nålestribet tøj. Og det mente jeg faktisk dybt alvorligt. Som politiker og som minister færdes du i en verden, hvor du ikke ser de problemer, der i realiteten er.

Sådan udtrykker Palle Simonsen sig på side 266 i bogen Gemt - eller glemt.

 

Palle Simonsen

 

Selv mødte jeg Palle Simonsen første gang i sommeren 1983, hvor han var rundt i landet for at se, hvordan beskæftigelsesinitiativer for mennesker med handicap blev forvaltet i kommunerne. Han besad en formidabel evne til at få kontakt og dermed indblik i ”revalidendernes” liv. Efter besøg på flere virksomheder og institutioner blev det til sen frokost i mine forældres have i Dølby ved Skive.

 

Med frokosten ville min far sige tak for, at Palle Simonsen fik rullet socialindkomstkonstruktionens helt urimelige konsekvenser for mennesker med handicap tilbage. Under denne frokost mødte jeg en politiker, som kunne gennemskue de nødvendige makroøkonomiske tiltag og samtidig forholde sig til konsekvenserne for den enkelte borger på livets skyggeside.

 

Som embedsmand og senere politiker er jeg blevet belært om, at enkeltsager/personsager aldrig må styre den overordnede politik. Palle Simonsen lærte mig, at det er vrøvl. Regler og allokeringssystemer skal støtte det humane liv for de udsatte. Forskyldt eller ikke forskyldt. Retten for alle til at være med i fællesskabet, er det afgørende.

 

Efter 1983 blev det ofte til konsultationer (råd og vejledning) på forblæste for- eller bagtrapper, da vi begge var store nydere af tobak.

 

I 1991 blev han formand for Vanførefonden – en fond som Viggo Kampmann havde etableret i 1955 og som også blev afgørende for, at mennesker med handicap fik en højskole i 1956. Palle Simonsens omsorg for Egmont Højskolen har været formidabel. Han kunne – også i telefonen – med få ord give én modet og gejsten tilbage og finde løsninger, som også gav mennesker på kanten – modet til at ville selv. Det havde han med fra fattiggården Aptrup. Kirsten har haft en fantastisk mand og de tre piger har haft en fantastisk far. På Egmont Højskolen vil vi ære Palle Simonsens utrolige indsats for samfundets udsatte.

 

Ole Lauth

Højskoleforstander,

Egmont Højskolen, Hou,

8300 Odder

Senest opdateret: Fredag, 26. December 2014 15:40