Spring til hovedartiklen - genvej for blinde
1.jpg

Demokrati på de skrå brædder

Ni elever er i gang med at opsætte en teaterforestilling, der bliver spillet til Egmont Højskolens GrundlovsFestival.
Både teaterstykket og festivalen markerer 100-året for den grundlovsændring, som betød at kvinder og fattige fik stemmeret. GrundlovsFestivalen strækker sig over to dage og kombinerer skolens årlige grundlovsmøde med forårssemesterets musikfestival. 

 

"Det egentlige projekt var, at jeg skulle skrive en forestilling til undervisningsbrug, som professionelle skuespillere skulle spille. Vi fik ikke pengene til det projekt, så i stedet er blevet til, at det er elever, der er skuespillere. Det synes jeg faktisk også er bedre", siger Egmont Højskolens dramalærer Kim Asmussen.

 

Eleverne, som er med i forestillingen, har valgt et modulfag. I timerne indøver de stykket sammen med Kim Asmussen og dramaturg Bjørn Brinch.

 

Kim Asmussen instruerer teaterholdet
Kim Asmussen instruerer teaterholdet
(Foto: Christian Brændbyge, elev på modulfaget Foto)

 

Elevernes forhold til Grundloven

Stykket er skrevet på baggrund af mange samtaler. Det har været altafgørende at få elevernes bud på grundloven.
"Jeg har simpelthen gået rundt og talt med eleverne om, hvad grundloven betyder for dem. Det har givet mange gode samtaler om grundlovens forhold til ytringsfrihed, demokrati og andre temaer i grundloven. Ud fra de snakke har jeg så kunnet skrive stykket, som blandt andet består af små absurde scener, der handler om noget af det jeg og eleverne har talt om", fortæller Kim Asmussen.

 

Højskolelærer Kim Asmussen instruerer
Højskolelærer Kim Asmussen har skrevet stykket på baggrund af samtaler med skolens elever
(Foto: Simone Bengtsson, elev på modulfaget Foto)


Stykket var oprindeligt skrevet til otte skuespillere, men da der var ni, der ville have faget, skrev Kim Asmussen en ekstra rolle ind. Nu er eleverne i gang med at øve rollerne scene for scene.

 

Eleverne har leveret input til teaterstykkets handling

Eleverne har leveret input til teaterstykkets handling
(Foto: Sophie Andersen Dolmer, elev på modulfaget Foto)


"Udover det traditionelle skuespillerhåndværk, hvor man lærer rollerne, har de også valgt at se på karakterne i stykket. De har eksempelvis set på hvordan politikere som Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen bruger kropssprog. De karakterer prøver de så at indarbejde i stykket," siger Kim Asmussen.

 

 

Læseprøverne er i fuld gang
Læseprøverne er i fuld gang
(Foto: Nikolaj Kjærulff, elev på modulfaget Foto)

 

Manglende ord kan være centrale
En af de andre udfordringer har været at skabe et stykke, hvor elever med kommunikationshandicap er ligeværdige med de øvrige. Udfordringen er blevet løst ved at give dem centrale roller.
"I stykket er det både en med kommunikationshandicap, som skaber intrigerne og en med få ord, som skaber løsningerne. Det er en vigtig demokratisk vinkel, at ord og kommunikationsproblemer ikke nødvendigvis behøver at give dig en perifer rolle i demokratiet", siger Kim Asmussen.


Holdet er kun lige gået i gang, så alle er spændte på det endelige resultat, som andre kan se ved grundlovsfejringen på Egmont Højskolen d. 4.-5.-6. juni

 

Senest opdateret: Tirsdag, 16. Juni 2015 15:36
  • VILLAVEJ 25, HOU
  • 8300 ODDER
  • TLF: 87 81 79 00
  • FAX: 87 81 79 79
  • E-MAIL: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  • CVR nr. 46 23 11 12