Spring til hovedartiklen - genvej for blinde
3.jpg

Skaldepande

skaldepande

I 1992 begyndte Ole Lauth at skrive en årlig "klumme", som bringes i vores årsskrift. Klummen kaldes nu "Tanker fra en skaldepande", og vi bringer her tankerne kronologisk. I 1996 havde vi 40 års jubilæum, og der blev i den forbindelse udgivet et særligt jubilæumsskrift istedet for årsskriftet. Derfor mangler 1996 i listen herunder.

 

 

Tanker fra en skaldepande - 2014

Laboremus pro patria.
c


I min seminarietid fra 1968-1972 havde vi en uformel forening: »Laboremus pro patria« – Lad os arbejde for fædrelandet. Når der blev indkaldt til møde i foreningen, betød det alt andet end arbejde, medmindre det at hælde Carlsberg-øl indenbords kan betragtes som arbejde for fædrelandet. Både på værtshuse og på vores værelser var brygger Jacobsens motto tit til diskussion. Dengang som nu handlede det om kan og vil. Kan godt, men vil ikke/vil gerne, men kan ikke. Værdigt og uværdigt trængende var til højlydt debat i vores lille forening. Også Otium est pulvinar diaboli, (lat. 'lediggang er Djævelens hovedpude'), eller på almindeligt dansk »lediggang er roden til alt ondt« var på dagsordenen. Blandt mange andre mente Søren Kirkegaard, at lediggang kan føre til meget godt, når blot man ikke keder sig.

Læs mere: Tanker fra en skaldepande - 2014

Tanker fra en skaldepande - 2013

Det er farligt at lave aftaler, hvis man er énøjet.
Aftalerne er på plads. Aftalerne om en rød finanslov med blå stemmer. Aftalerne i kommunerne er stort set færdige. Borgmesterposterne er aftalt – ofte efter en anden drejebog, end den der var forhandlet før valget. Forud for aftalerne, er gået både følelsesmæssige og taktiske overvejelser. Det politiske liv og det levede liv er baseret på aftaler med nogen – eller sig selv. Aldrig med ingen.

Læs mere: Tanker fra en skaldepande - 2013

Tanker fra en skaldepande - 2012

»Den eneste måde at forudsige fremtiden på,
er at have magt til at skabe fremtiden.«
- Eric Hoffer

»Der er ikke styr på en skid«
Turen til de paralympiske lege i september var et overflødighedshorn af undervisning, samvær, oplevelser og inspiration. Det kan I læse om andetsteds i dette årsskrift. Da karavanen (5 busser og 2 minibusser) nåede Calais færgehavn den 31. august midt på aftenen, var alt kaos. Dels havde trafikken på motorvejene været problematisk. Langsom kørsel og megen tid i kø. Og dels var en færge brudt sammen just den dag, hvor alle englændere skulle hjem fra ferie i Frankrig, Italien og der hvor englændere ellers holder bilferie på kontinentet. Alt var »Fawlty Towers« og en elev udbrød meget malende: »Der er ikke styr på en skid!« Og det var rigtigt, men det var også lidt spændende. Ville busserne overhovedetkomme med over?

Læs mere: Tanker fra en skaldepande - 2012

Tanker fra en skaldepande - 2011

      Eksklusiv adj. afl. af latin
      Excludere; egl. »som andre er
      udelukket fra«, »for særligt udvalgte«

Eksklusion

For 50 år siden – 1961 var mine forældre trætte. Det store byggeri var færdigt. Holsatia var revet ned og kørt væk. Der havde været holdt indvielse, og skolen havde et fint elevtal. Men byggeriet og bøvlet havde tæret på kræfterne. De orkede ikke at holde jul i Danmark.

Læs mere: Tanker fra en skaldepande - 2011

Tanker fra en skaldepande - 2010

»Money never sleeps.«
             Gordon Gekko

Så kom vinteren, og vi er kun på kanten til december – selv ikke det første lys i adventskransen har været tændt. Sne, frost og vind og en masse bøvl og uorden. Der er ikke flere penge på snerydningskontoen. Vi har bestemt ikke kalkuleret med sne og kulde før til februar – sådan er DMI’s prognose. Og så kommer den alligevel. Overtidsbetaling, ekstra varme og skader på to af skolens busser. Det gavner nationalproduktet, og skader skolen økonomi. Penge sover ikke.

Læs mere: Tanker fra en skaldepande - 2010

Tanker fra en skaldepande - 2009

»Nothing happens
until something moves«
– Albert Einstein

ENERGI

Når dette læses, er vi meget klogere på, hvilke resultater klimatopmødet fik. Gik COP15 op i larm og ballade, eller blev der fastsat skærpede bindende mål for reelt at mindske den globale opvarmning med 2 grader? Hvilken politisk sandhed vandt? De, der forlanger facts og samtidigt tror, at mange andre faktorer end menneskelig aktivitet er årsag til klimaforandringer eller de, der holder sig til den klimaforskning, der mener, at meget vidtgående indsatser skal til for blot at dæmpe de værste følger af de sidste 100 års overforbrug af kul og olie? Blev det forkæmperne for de meget stramme CO2 mål, der vandt, eller blev det slatne udvandede hensigtserklæringer?

Læs mere: Tanker fra en skaldepande - 2009

Tanker fra en skaldepande - 2008

Demokratisk dannelse – ”Sofaproblemet”

 

Sofakonstanten formuleret 1966 af Leo Moser:
A ≥π/2≈1,570796327
John Hammersley udledte i 1968 en væsentligt
højere nedre grænse:
A ≥π/2+2/π≈2,207416099

 

Ifølge Wikipedia er Sofaproblemet et uløst matematisk problem, der blev formuleret af den østrigsk-canadiske matematiker Leo Moser i 1966. Problemet er en todimensionel idealisering af det virkelige problem med at flytte møbler. Aalborg Universitet bruger sofaproblemet som et pilotprojekt, hvori førsteårsstuderende i matematik og datalogi skal søge at afdække problemstillingen gennem gruppearbejde.

Læs mere: Tanker fra en skaldepande - 2008

Tanker fra en skaldepande - 2007

Tanker fra en skaldepande

 

Paulus: ”Det gode, som jeg vil, det gør jeg ikke,

men det onde, som jeg ikke vil, det gør jeg.

--- Jeg elendige menneske..”

 

Et liv med hjul

Nu kører ministerbilerne igen og med stort set samme bemanding som før. Jeg husker ikke en valgkamp, hvor ministerbilen i den grad har været i fokus. Villy Søvndal blev flere gange spurgt om han havde solgt sin elskede Rover 620 i, fordi han regnede med at skifte den ud med en ministerbil. Også Birthe Rønn Hornbech blev spurgt om hun sagde ja til ministerposten som Kirke- og Integrationsminister, fordi hun gerne vil køre i ministerbil. Hertil svarede hun: ”Overhovedet ikke, jeg har netop anskaffet mig en ny, komfortabel og hurtig bil. ” Det har virket som om ministerbilen er det endegyldige udtryk for eller symbol på den politiske magt en minister har.

 

Læs mere: Tanker fra en skaldepande - 2007

Tanker fra en skaldepande - 2006

Brev fra skaldepanden

 

Kære venner

 

Vi havde besluttet i år, at med det store jubilæumsarrangement og jubilæumsbøgerne havde vi gjort tilstrækkeligt i forhold til gamle elever, venner af huset og alle mulige andre, som interesserer sig for vores ve og vel. Men, ak nej, sådan skulle det ikke være. Den ihærdige formand for elevforeningen VIL have et årsskrift ud, og så må vi jo til tasterne.

 

Læs mere: Tanker fra en skaldepande - 2006

Tanker fra en skaldepande - 2005

Tanker fra en skaldepande 2005

 

I de sidste dage er jeg stødt på nogle ord, som jeg skal lære at forholde mig til: kapitalfonde, velfærdskommission og vaginal akupressur. Hele tiden kommer der nye begreber, som et dannet menneske skal mene noget om, tage til sig og anvende ved passende lejligheder. Stop en elev på gangen – uanset køn, og bed om at få de 3 begreber forklaret. Det vil stå lidt sløjt til. Skolen råder over et halvt hundrede computere med internetopkobling døgnet rundt. Der er fri adgang til informationer. Vi har 3-4 fjernsynsrum med næsten 30 kanaler, og så bliver der hver dag lagt 8 dagblade ud til fri afbenyttelse. Men den daglige kværn af informationer går let og elegant henover hovedet på de fleste elever. De er jo på højskole.

 

Læs mere: Tanker fra en skaldepande - 2005

  • VILLAVEJ 25, HOU
  • 8300 ODDER
  • TLF: 87 81 79 00
  • FAX: 87 81 79 79
  • E-MAIL: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  • CVR nr. 46 23 11 12