Kina - udfordringer og muligheder

Onsdag d. 4. februar 2014 kl. 20:00

v. Mette Holm

Kina er verdens folkerigeste nation. Kineserne styres enevældigt af Kommunistpartiet, der sidder tungt på den politiske magt, mens økonomien tordner af sted i en slags primitiv urkapitalisme. De fleste af Kinas mange mindretal lever nogenlunde, mens myndighederne bruger den internationale krig mod terrorisme til at undertrykke bl.a. tibetanerne, uighurerne og mongolerne. Alle medier kontrolleres af Kommunistpartiet, som også holder Kinas flere end 600 mio. internetbrugere i stram snor.

 

Kineserne oplever dagligt grove overgreb på menneskerettighederne, men gode kræfter trækker i stigende grad i den modsatte retning. Der arbejdes på at styrke retssikkerheden, på nedsættelse af antallet af forbrydelser, der kan straffes med døden, og efterhånden er der kulør på den offentlige debat, som før var strengt kontrolleret. Kinas hastige udvikling, modernisering samt teknologiske og militære oprustning skaber bekymring blandt naboerne. Den fremadbrusende udvikling til trods, hviler en stor del af det kinesiske samfund på den 2500 år gamle konfucianisme. Den forfatningssikrede trosfrihed er en papand, og mange troende forfølges og fængsles.

 

Med udgangspunkt i kinesiske propagandaplakater beretter Mette Holm om sammenhænge og brudflader i det kinesiske samfund

Senest opdateret: Lørdag, 7. Februar 2015 00:16