Gastronomi

Video

- en kort præsentation af Hovedfaget i billeder og lyd

Fagbeskrivelse

Gastronomi er i Det refleksive tænkende fagrum,

hvor fagene handler om hjerte, hjerne og mave.

Fagligt indhold
- hvad går faget ud på?

 

Udforsk smagen
I vores køkken skal du træne dig selv til at blive en super-smager. Med udgangspunkt i grundsmage, tekstur, konsistens duft og stemninger, får du en grundig introduktion til at smage og tilsmage- så du kan skabe fantastiske måltider ved hjælp af få hjælpemidler og en god portion viden. Smage og sanser vil være et gennemgående tema på faget.

Et køkken med holdning
I vores køkken har vi en holdning til de råvarer vi bruger. Egmont Højskolen ligger midt i et mekka af lokalt dyrkede råvarer af høj kvalitet. Vi prioriterer økologi og vi skal forstå råvarernes rejse fra jord til bord. Derfor besøger vi passionerede madnørder, landmand og andre fødevareproducenter. Vi skal sanke, sylte, tørre og fermentere fra naturens skatkammer og vi skal blive klogere på hvad vi kan med vores råvarer.

Eksperimenter i køkkenet
Hvis du vil blive god til at lave mad, så skal du turde at eksperimentere. Derfor vil der hele tiden være tid og plads til at afprøve nye teknikker.
Vi skal filetere og ryge fisk.Vi skal arbejde med udskæringer af kød og tilberedningsmetoder. Vi skal lære om meltyper, male vores eget mel og bage brød af det. Vi skal producere ost, fermentere og lave vores egen cider, ginger ale eller øl. Vi skal besøge det grønne køkken og smage råvarer vi ikke vidste eksisterede. Emnerne vil spænde vidt og vil altid tage udgangspunkt i sæson og relevans.

Madtrends og madkultur
Vi er alle rundet af den kultur vi lever i, også når det kommer til det vi spiser. Derfor skal vi dykke ned i vores egen madkulturelle historie og se på hvilke ting der gør sig gældende i dag og hvad der rør sig rundt om i verden. Vi kommer helt sikkert omkring emner som madspild, streetfood, og forskellige verdenskøkkener.

I løbet af semesteret vil vi tage jer med på en gastronomisk roadtrip med overnatning, hvor vi vil besøge lokale ildsjæle og producenter.

Undervisere på faget
Vi er to faste undervisere på faget: Maria Mægbæk Schønau og Jannie Jensen. Vi er begge selvlærte kokke og madentusiaster. Vi har en uddannelse indenfor Ernæring og Sundhed og vi brænder for at få vores madglæde til at smitte af på jer.
Undervejs i semesteret inviterer vi diverse gæstelærere ind til specifikke undervisningsforløb.

 

Undervisningsformer
- hvordan gør vi?

 

Vi arbejder praktisk i køkkenet, afprøver teknikker og eksperimenterer.
Vi har oplæg som oftest munder ud i en fælles snak.
Vi tager ud i den virkelige verden og besøger mennesker med passion inden for mad, madproduktion og fødevarer.

 

Forudsætninger
- hvad forventer vi af dig som elev?

 

At du har lyst til at lære og blive klogere på den mad du spiser.
At du tør smage på ting du aldrig har set før.
At du har lyst til at involvere dig i debatten og snakken på holdet.

 

Kompensation
- hvad gør vi for at alle kan være med?

 

Alle kan være med. Kan du ikke selv snitte og hakke har du en hjælpelærer der kan støtte dig.

Vi arbejder ud fra mottoet, at alt kan lade sig gøre også når vi tager på ture ud i den virkelige verden.

Praktiske forhold
- hvad har vi at gøre med?

 

Vi har et skønt køkken og en urtehave.

 

Aktiviteter i og ud af huset
- hvad gør vi?

 

Vi tager afsted og ALLE kan være med!

 

Vælg dette Hovedfag hvis du...
- hvilket udbytte får du som elev?

 

Du bliver en oplyst og kompetent forbruger. En forbruger, der ved, hvor tingene kommer fra, og hvordan de er produceret.

Du får et bredt kendskab til tilberedningsteknikker og får mulighed for at lave alt fra dine egne grillpølser til din egen ost.
Du får trænet dine smagsløg og bliver endnu bedre til at smage nuancer og tilsmage den mad du laver.

 

Senest opdateret: tirsdag, 20. juni 2017 11:31