Skolen starter

I 1956 blev der startet en høj- og efterskole i Hou med Oluf Lauth som den første forstander. Skolen hed dengang Holsathia Højskole, navngivet efter et lille slot, som dengang lå, hvor den nuværende skole ligger. Oluf var spastiker og kørestolsbruger, hvilket gjorde hans ungdom til en vanskelig tid. Under et ophold på Askov Højskole fik han den ide, at starte en højskole for handicappede, som på den tid var endnu mere stigmatiserede, end de er i dag. Olufs gåpåmod og initiativ gjorde ham i stand til at få samlet tilstrækkeligt med opbakning og penge, således at der kunne etableres en højskole for "invalider" eller "vanføre", som handicappede mennesker kaldtes dengang. Vanførefonden gav penge til formålet og regeringen Kampmann så med velvilje på ideen. Efter at have arbejdet længe med projektet og med at skaffe elever til det første hold, kunne skolen påbegynde sit virke i november 1956. I starten var det både en højskole og en efterskole, der var 62 elever på det første hold - 39 på højskolen og 23 på efterskolen.

foerste-elevhold

Det første elevhold på Holsathia Høj- og efterskole 1956