Mindeord om Ole Lauth

thumb Pressemeddelelse Ole Lauth

Egmont Højskolens konstituerede forstander Karin Busk Sørensen og bestyrelsesformand Sonja Mikkelsen skriver mindeord om Højskoleforstander Ole Lauth, der døde d. 22. marts 2018, 69 år.

Et visionært og dedikeret menneske med et enestående virke, er stille sovet ind efter længere tids sygdom.

Ole Lauth var en fantastisk forstander, samarbejdspartner og ven. Klog på livet og på mennesker, initiativrig og insisterende, kreativ, underfundig og diplomatisk, når det var nødvendigt, men kompromisløs, når det gjaldt de mest udsatte menneskers forhold i samfundet. Med Ole som ledefyr har Egmont Højskolen udviklet sig til at blive landets største højskole og med en mangfoldighed af elever. Oles filosofi om at alle har krav på at lære og alle kan lære, er i løbet af de næsten 27 år, Ole har været forstander, kommet til at gennemsyre skolen og blevet dets DNA.

Højskolens bestyrelse er dybt taknemmelig for, at det var Egmont Højskolen, Ole valgte at gøre til sit livsværk. Det lå ikke nødvendigvis i kortene, selvom Ole er opvokset på Egmont Højskolen som søn af Oluf og Lise Lauth, der stiftede Egmont Højskolen.

Det har i alle årene ligget bestyrelsen på sinde at sikre en sund og solid økonomi, samtidig med at de fysiske rammer for alle vore elever og vore medarbejdere skulle være til stede, for at kunne drive god højskole. Det er i høj grad Oles fortjeneste, at det er lykkedes. I de 17 år jeg har haft fornøjelsen af at være formand for bestyrelsen, er det gået over stok og sten med vækst i elevtallet og vækst i kvm. Det gav undervejs anledning til mange drøftelser af ideer og planer. Jeg mindes ikke, at vi har haft et bestyrelsesmøde uden at der har været et – for det mest større – byggeprojekt på dagsordenen. Men vi var trygge ved, at Oles ideer og forslag altid havde det mål, at skabe flere lærings-, udviklings- og samværsmuligheder for alle unge – uanset handicap eller ej. Ole arbejdede altid og det var helt almindeligt at Oles mails og store planer blev skrevet om natten, når der var nogenlunde ro over Højskolen.

Ole kunne med udgangspunkt i en elevs særlige historie med sin fantastiske fortælleevne, afdække urimeligheder for især unge mennesker med handicap og pege på gode løsninger. Den samme evne brugte han til at rejse midler til de mange byggeprojekter.

Ole var altid afsted som ambassadør for Egmont Højskolen og for handicapsagen. For Ole var det to sider af samme sag. Ved på Højskolen at praktisere inklusion, mangfoldighed og aktivisme, vise i praksis, at alt er muligt, støbte Ole kugler, som handicaporganisationerne kunne bruge i deres arbejde.

Som viceforstander har jeg arbejdet tæt sammen med Ole i mange år og var som forholdsvis nyansat lærer med til at ansætte Ole i 1991. Ole kom blæsende med nye vinde. Han indførte ny teknologi, han var en synlig leder, og han var ikke bange for at udøve lederskab. Hans yndlings T-shirt fra Det Frie Aktuelt med påskriften "Man kan ikke være venner med alle", taler sit eget sprog. Ole har ofte brugt Christian Nissens citat om at "… ledelse er at føre medarbejderne et andet sted hen, end de troede de skulle …" - og det har Ole gjort. Det var ikke altid lige indlysende for mig eller medarbejderne, hvorfor vi skulle træde nye veje, men vi gjorde det, fordi Ole insisterede – og bagefter har det vist sig at være det eneste rigtige. Ole så perspektiver og muligheder før alle andre.

Ole har igennem årene med rettidig omhu ført os igennem lovgivningsmæssige forandringer, som havde indflydelse på vores virke. Altid på forkant, altid forudseende og altid med et blik for, hvad forandringerne betød for Egmont Højskolen og for den enkelte elev. Han har lært os at være ydmyge over for de lovgivningsmæssige rammer og midler, som vi fik tildelt. Og han har sikret, at vi implementerede dem i vores daglige praksis, uden at miste fokus på vores opgave med undervisning og samvær og hovedsigtet i højskoleloven.

Ole var en visionær leder og har gjort Egmont Højskolen til en arbejdsplads, hvor alle medarbejdere kender værdigrundlaget og arbejder efter det. Som personalegruppe har vi lært at tænke selvstændigt under de givne rammer og med stor respekt for de elever, vi laver højskole for. For Ole var Myndighed, Værdighed og Solidaritet ikke blot ord på et stykke papir, men den måde vi laver højskole på og er sammen på.

Det praktiserede han også sammen med personalet, når vi i grupper på tværs af afdelinger tog til Ertebølle og var sammen nogle dage. Her oplevede vi en nærværende Ole, der kærede sig om den enkelte, og om at vi har et godt fællesskab. Disse gruppeudviklingssamtaler gav nærhed, gensidig respekt, forståelse, hjælpsomhed og ikke mindst fælles retning i dagligdagen på Højskolen. En ny praksis, der slet ikke kan overvurderes. Også her var Ole nyskabende.

Ole elskede at fortælle historier, og han var god til det. Den uendelige historie om Egmont Højskolen har været et fast indslag hvert semester her på Højskolen. Han havde en skarp pen. Han var provokerende, kunne være politisk og pædagogisk ukorrekt og han var et kærligt menneske med et stort hjerte. Jeg kommer til at savne det hele.

Ole afsætter ikke flere spor i sneen. Men Ole har sat sig spor i et utal af menneskers tanker og praksis, spor, der ikke smelter væk. Ole har været en stor inspirationskilde for os begge.

Selv om det er en sorgens tid, så ser vi med glæde og taknemmelighed tilbage på det berigende samvær, vi og vore familier har nydt sammen med Ole og Annie og hele Lauth-familien - ofte i feriehuset i Ertebølle. Uanset om vi skulle finde løsning på en vanskelig sag, filosofere over livet, eller der var dækket op til en større flok, blev det altid givende, sjovt og festligt.

"Tænk at livet koster livet" (Jørgen Gustava Brandt). Ole vil blive husket og savnet.

Vores største medfølelse går til Annie, Stine, Christian, Nina, Eva og alle børnebørn. Vi er her for jer.

Æret være Oles minde.

Senest opdateret: fredag, 13. april 2018 14:16