Tanker fra en skaldepande - 2000

Tanker fra en Skaldepande - 2000

 

Det højeste vi kan opnå er glæde.
Alt, hvad der kan give glæde
Er berettiget, og alt,
Hvad der fjerner os fra glæden
er galt.

Fernando Savater

 

Inden længe skal vi sammen med eleverne synge „Om lidt er vi borte…“, Kim Larsens sikre hit til tårekanalerne, når nogle elever skal forlade højskolen. „Fik du set det du ville!“ synger vi også. Og i et sanseløst sekund overvejer hver enkelt med sig selv: „Gjorde jeg eller har jeg spildt tiden?“


Når årsskriftet skal gøres færdigt og tanker skal hvirvle fra en skaldepande er det den forbrugte tid, der dukker op. Fik vi nået det vi ville i 2000? Hvordan skal det måles? Hvis vi bruger statistik og økonomi, er det gået rigtig udmærket, men skal vi måle på den ro, som min ven, husmanden og forfatteren Leo Ottesen litterært og polemisk tager fat på i sin artikel Om tiden, står det nok mere sløjt til. Ro til de nødvendige samtaler og ro til fordybelse bliver der ikke. Ikke nok i hvert tilfælde.


Skal man få tid til det, man har sat sig for at nå, skal andet vælges fra. Banalt, og alligevel har managementfirmaer tjent buler af penge på kalendere og kurser i tidsstyring. Jeg har vænnet mig til at måtte skuffe nogen, som ønskede min tid. Anderledes kan det ikke være. Men vi har oplevet i år at utroligt mange meget (for)travle(de) mennesker har brugt tid på skolen her. Politikere og embedsmænd har brugt af deres tid på at rådgive og støtte os i bestræbelserne på at få de sidste 9 mio. hjem til den nye elevfløj, spisestue og kontor.
Økonomiministeren gav sig i foråret tid til at komme her og forklare, hvorfor møntunionen og det europæiske projekt er så vigtigt, men hun gav sig også tid til at høre på formandens og min begrundelse for vort forehavende. Efter sommerferien var Jan Petersen, MF for socialdemokratiet og Jens Peter Bonde, MP og repræsentant for nejsigerne her på skolen til 2 timers hed debat for og i mod den monetære union. Selvom vores elever bestemt ikke havde fulgt hans anvisning i den efterfølgende prøveafstemning, gav Jan Petersen sig tid til at høre på vores kvaler. Politikere, embedsmænd, organisationsrepræsentanter, bestyrelsesmedlemmer og ikke mindst vores bestyrelsesformand, Johannes Due, har brugt meget af deres knapt tilmålte tid til at støtte vores ansøgning til satspuljemidlerne. I midten af november kunne vi på Finansministeriet hjemmeside konstatere, at man havde besluttet at støtte vores udvidelsesplaner med 9.400.000 kr. Hvor blev vi dog glade.


Penge er ikke alt og ofte diskuterer vi med eleverne om penge og om det afledte forbrug kan skabe livsindhold og glæde. Ofte ender en god og nuanceret debat i, at samvær og solidaritet er vigtigere end penge, når målet er glæde. Glæde som går ud over det barnlige, der ligger i at få noget nyt, som andre kan beundre.


I det første år i det nye årtusind har der været nok at glæde sig over. Grundloven blev fejret. Og to af skolens tro støtter – forhenværende socialminister Aase Olesen og landsformand Jan Jørgensen indledte med stærke taler. Miljøminister, Svend Auken rundede af med en tale, som blev meget længere end han havde tænkt sig, men da solen skinnede og folk var lydhøre, kunne han jo ligeså godt give os noget „politisk bevidsthed“. I oktoberferien glædede DHF os med at afholde deres kongres hos os. Arrangementet var også rammen om en del af DHF’s 75 års jubilæum.


Fjorten dage efter var skolen (over)fyldt igen. Elevstævnet havde trukket så mange til huse, at der lørdag aften skulle skaffes spiseplads til godt 400 mennesker. Og glæde blev der skabt – både fredag og lørdag, hvor Lone Barsøe (en anden af skolens tro støtter) bl.a. gav os et indblik i den handicappolitiske udvikling, som Dansk Handicap Forbund har haft direkte andel i.


I skrivende stund har vi tændt det første lys i adventskransen og den første fest med et svirp af jul er overstået. Snart er Julen for alvor over os. En stor tak til alle, som i det forgangne år har brugt deres tid og bidraget til glæden på Egmont Højskolen.
Alle, som vil skolen det bedste, ønskes en god jul og et glædesskabende nytår.

 

Ole Lauth

Senest opdateret: Onsdag, 21. Januar 2015 12:19