Søg
Close this search box.

Mindeord Tomas Strøbye

Tomas er her ikke mere. Lørdag d. 10. februar 2024 drog Tomas Strøbye sit sidste åndedrag efter en uges indlæggelse grundet en faldulykke på sit bosted på Frederiksberg, 58 år gammel.

Og dog, måske er Tomas her alligevel. I alle der kendte Tomas, vil der i hvert fald, for evigt være en del af ham, der lever videre. For sådan et menneske var Tomas. Et menneske, der satte sig spor i alle medmenneskene omkring sig. 

På Egmont Højskolen havde vi fornøjelsen af at lære Tomas indgående at kende gennem sine 20 år som elev, hvor han i alle årene gik ind i højskolelivet med nysgerrighed, interesse og videbegærlighed i stort set alle af højskolens mange fag, rejser og oplevelser, samt i det liv der udspillede sig mellem flere tusinder mennesker gennem årene. 

Tomas havde ikke et verbalt sprog, men det betød ikke, at han ikke kunne kommunikere og danne forbindelser til andre mennesker. Som knap 14-årig begyndte han og hans mor, Lone Hertz at skrive sammen, og en del af hans hjælpere, assistenter og lærere opnåede også at få åbnet op for Tomas rige indre liv via skriften, bogstaverne og ordene. Og langt de fleste andre oplevede, at kunne forbinde sig gennem blikke, gestik, kropssprog og berøringer.

Tomas var et meget generøst menneske i forhold til de mennesker, der så ham og var tæt på ham, og han havde en helt særlig evne til at give dem sin udelte opmærksomhed.

Tomas mor, Lone Hertz, har gennem det meste af sit liv lagt en særlig indsats og kamp for mennesker med særlige udfordringer, og sammen har de to arbejdet for at f.eks. mennesker, der var umyndiggjorte på papiret, stadig blev mødt med værdighed og myndighed bl.a i forhold til at få retten til at stemme. Og altid for at få retten til at blive set og hørt, som de mennesker de er, samt retten til at deltage, bidrage og være selv- og medbestemmende.

Tomas, du er savnet og vil altid være det, men forhåbentligt som tiden går på en god og nærende måde. Det har du om nogen fortjent.

Tomas efterlader sig sin mor og tre søskende, og der blev afholdt begravelsesceremoni for Tomas lørdag d. 17/2 i Gentofte Kirke omgivet af familie og venner. Tomas begraves på sin fødselsdag d. 20/2.

Med ordene fra Jørgen Gustava Brandts salme, som Tomas havde valgt skulle synges til den kirkelige del af begravelsen, sender vi ham afsted med kærlighed og varme tanker:

Tænk, at livet koster livet!
Det er altid samme pris.
Kom med glæde! Vær tilstede!
Tanken spreder øjets dis;
rigt og bredt går livet ned
i evighed.

Æret være Tomas Strøbyes minde.
Karin Busk og Søren Møllgaard Kristensen & Egmont Højskolen

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores hjemmeside. Ved fortsat brug af siden godkender du vores cookie- og privatlivspolitik.