Hovedfaget:

Jordforbindelse

Jordforbindelse er i "Det refleksive fagrum", hvor fagene handler om hjerne og hjerte.

Fagbeskrivelse

Fagligt indhold

- hvad går faget ud på?

JORDFORBINDELSE er et hovedfag,hvor en del af undervisningen kommer til at foregår i højskolens store skovhave. Derudover vil faget have sit omdrejningspunkt, om klima, biodiversitet, livsvalg, natur og bæredygtighed.

Jordforbindelse er for dig, der vil vide noget mere om forholdet mellem forbrug og natur, vil blive klogere på livsvalg i en foranderlig verden, vil afsøge nye muligheder og boformer, og vejen mod et enklere liv. Det er for dig der vil omsætte bekymring og frustration til håb og handling. Og for dig, der vil være en del af den grønne omstilling gennem handlingsfællesskab, praktisk havebrug og gode snakke.

Faget er for alle, der har lyst til at komme tættere på naturen og få fingrene i mulden og for dem, der vil omsætte klimafrustration til håb, handling og nye initiativer i fællesskab med andre unge. Faget er et laboratorium, hvor vi undersøger vores forhold til naturen og diskuterer de spørgsmål, som melder sig i en tid, hvor klimaet er i krise, biodiversiteten er truet, og hvor verden kalder på bæredygtige livsformer.

Du vil:
møde mennesker, som har taget anderledes livsvalg, ifht. selvforsyning, boligformer, uddannelse, beskæftigelse mm. Du vil blive mudret på støvler, knæ og hjul. ´Du vil få jord under neglene og frø mellem hænderne. Du vil indgå i intense snakke om, hvad der er vigtigt for dig i dit liv. Du vil reflektere over, hvad du har mod til at forandre og hvor du har lyst til at forandre. Du vil bliver klædt på til at forstå hvad klimakrisen egentlig handle om. Du vil opleve håb og virkelyst så ørene blafre. Du vil få ildrødekinder og vind i håret. Du vil kunne udpege en Grøn Guldbasse og Gul Snerre. Du vil opleve at der er meget mere end hyben og brombær der kan spises i den vilde natur.

Undervisnings-former

- hvordan gør vi?

Faget vil være opbygget så ca. ⅔ vil være aktiviteter i forbindelse med skolens store skovhave samt ture ud af huset. ⅓ bliver mere teoretiske og debatterende med oplæg.

Forudsætninger

- hvad forventer vi af dig som elev?

  • at du gerne vil tænke i nye baner 
  • at du vil sætte dig selv i spil og prøve ting af
  • at du er nysgerrig på mennesker og miljøet
  • at du deltager aktivt i undervisningen

Kompensation

- hvad gør vi for at alle kan være med?

Alle kan være med på faget uanset forudsætninger.

Vi skaber et rummeligt læringsmiljø, hvor alle bidrager, med det de kan.

Har du behov for hjælp, har vi hjælpelærere i undervisningen til eksempelvis: praktisk hjælp når vi arbejder i skovhaven, oplæsning af tekster og supplerende formidling mm.

Praktiske forhold

- hvad har vi at gøre med?

Meget af vores undervisning vil foregår udendørs især når foråret nærmer sig. Så du skal være klar på at være ud i al slags vejr. Der vil dog også være forløb som foregår indendørs i vores undervisingslokale.

Aktiviteter i og ud af huset

- hvad gør vi?

Vi skal ud og møde mennesker som arbejder med bæredygtighed og nye former for livsstil. Vi skal besøge skovhaver rundt i danmark og helt sikkert også andre selvforsynende haver.

Vælg dette hovedfag hvis du...

- hvilket udbytte får du som elev?

Du vil få indsigt i:

  • Havebrug inspireret af permakultur principper, herunder at høste og sanke fra haven og naturen
  • Viden om klimaforandringer og biodiversitet
  • Refleksioner over livsvalg på vej mod et meningsfyldt liv i en foranderlig verden.
  • Indsigt i politisk udvikling og samfundsstrømninger
  • Naturnærvær og basal kendskab til planter, insekter, fugle og træer

Undervisere

Bente Kloppenborg
Bente KloppenborgHøjskolelærerDenne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Iben Lautrop
Iben Lautrop HøjskolelærerDenne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Johannes Schønau
Johannes SchønauHøjskolelærerDenne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Maria Mægbæk Schønau
Maria Mægbæk SchønauHøjskolelærerDenne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Alle fag i "Det refleksive fagrum"

hvor fagene handler om hjerne og hjerte.