Søg
Close this search box.

Hovedfaget:

Keramik

Fagligt indhold

- Hvad går faget ud på?

Keramik er faget, hvor du kan lære at føre dine personlige ideer ud i virkeligheden. Fokus er, at dine kreative evner styrkes, samtidig med at du får en god fornemmelse for håndværk og materialer.

Du får kendskab til hele den keramiske proces, fra det bløde ler til det færdige brændte produkt. Du vil lære at mestre forskellige teknikker i løbet af semesteret, såsom pladeteknik, drejning og modellering. Vi laver hovedsageligt brugsting, som du kan tage med hjem til eget brug – f.eks et helt personligt krus eller en kande. Men du har også mulighed for at udfordre dine kreative evner med mere skulpturelle emner.

Udover at vi arbejder i værkstedet, skal vi også blive klogere på, hvilken rolle keramikken spiller i design- og kunstverdenen, i industrien og historisk/samfundsmæssigt.

Undervisnings-former

- hvordan gør vi?
  • Designproces: Du lærer en overskuelig arbejdsmetode, så du får skabt din egen personlige måde at arbejde på. Du arbejder ud fra dine egne ideer eller med en opgave.

  • Keramik-sparring: Vi forholder os kritisk i en positiv stemning, deler erfaringer og bliver klogere på samspillet mellem form og funktion.

  • Designanalyse: Hvad er det, der gør en kop god at drikke af? Hvad er det der gør at den evt. ikke er det?

  • Oplæg: Du lærer teknikker på en enkel og letforståelig måde og afprøver selv bagefter.

  • Film: Ofte kortere inspirationsfilm med dygtige og inspirerende mennesker, der kan deres kram.

  • Udstillinger: Vi besøger aktuelle keramikudstillinger.

  • Besøg en keramiker: Vi tager ud og ser hvordan en keramiker arbejder.

Forudsætninger

- hvad forventer vi af dig som elev?

Har du arbejdet med keramik før, kan du sagtens blive udfordret, men kendskab til keramik er IKKE en forudsætning. Du kan begynde fra scratch.

Vi forventer, at du er nysgerrig og har lyst til at lære en masse og afprøve forskellige arbejdsmetoder.

Kompensation

- hvad gør vi for at alle kan være med?

Der er god tilgængelighed i keramikværkstedet og i undervisningen er der mulighed for at indrette en arbejdsplads som passer til dine behov. Værkstedet råder over specialværktøj, bl.a en ler-rulle, som kan betjenes med én hånd, skridmåtter og kavaletter. Der er mulighed for personlig sparring og vejledning undervejs. Du arbejder i dit eget tempo.

Praktiske forhold

- hvad har vi at gøre med?

Vi har et stort keramikværksted med god tilgængelighed. Vi har 7 elektriske drejeskiver. Vi brænder leret i el-ovne og alle materialer og redskaber er til rådighed. Vores værksted er altid åbent, så der er rig mulighed for at fordybe og dygtiggøre sig i sin fritid.

Der vil være udgifter til materialer

Aktiviteter i og ud af huset

- hvad gør vi?

Vi arbejder i værkstedet med egne ideer og opgaver. Det kunne f.eks. være at vi laver en udsmykning et sted på højskolen for at gøre hverdagen lidt smukkere. Det kan også være dit eget projekt eller en opgave. Vi tager på tur og besøger f.eks. Danmarks Keramikmuseum, en udstilling eller et marked for kunsthåndværk/design.

Vælg dette hovedfag hvis du...

- hvilket udbytte får du som elev?
  • har lyst til at prøve dig selv og dine personlige ideer af.
  • har lyst til at skabe noget, som er håndlavet med fordybelse.
  • kan lide smukke ting i hverdagen.

 

Du lærer at lave dine egne keramiske produkter og du bliver klogere på håndværk og designproces.

Det praktiske fagrum

hvor fagene handler om øje, form og hånd.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores hjemmeside. Ved fortsat brug af siden godkender du vores cookie- og privatlivspolitik.