Søg
Close this search box.

Hovedfaget:

Friluftsliv

Fagligt indhold

- Hvad går faget ud på?

Det er ikke det du tænker men det du gør, der giver dig mod på mere…

Friluftsliv er for dig, der handler. Friluftsliv er for dig, der har mod på udfordringer og for dig, der sætter samarbejde i højsædet. Og så er det for dig, der brænder for naturoplevelser – også dem der ligger udover det sædvanlige.


Hovedfaget er koncentreret om følgende:

Friluftsture
Hovedfagets afsluttende højdepunkt bliver en tur på flere dage, hvor alle tillærte færdigheder virkelig skal afprøves. Vi tager vandrestøvlerne på fødderne og rygsækken på nakken og begiver os ud i det danske efterår/vinter, eller vi tager til Norge og vandrer i slutningen af foråret. Begge ture sætter Egmont-ånden på spidsen.

Ved fælles hjælp, ved at støtte og være der for hinanden, får vi alle mand på toppen og ned igen. Her skal vi i en blanding af trekking, oplevelser og fysiske udfordringer ud at prøve grænser af. Men inden da har vi selvfølgelig forberedt os til fingerspidserne. Vi vil arbejde med kort og kompas, brug af grej og udstyr, påklædning, førstehjælp osv.. Vi skal perspektivere vandringens betydning for mennesket, få et teoretisk indblik i friluftsliv, diskutere hvad naturoplevelser kan gøre for det hele menneske og meget mere.

Friluftsaktiviteter
Denne del af giver dig mulighed for at snuse til forskellige friluftsaktiviteter. Vi vil arbejde med klatring inde og ude, rappelling, havkajak, GPS-kendskab og svømning i åbent vand, pionering, bålmad m.m..

Vi vil i alt, hvad vi laver, forholde os til nordisk friluftsliv i et samfundsmæssigt perspektiv. Det vil være baggrunden og historien bag de elementer vi arbejder med. Bjergbestigningens historie, fangerkulturens tilgang til havet, ekstremsportens betydning for individets identitetsskabelse, osv..

Gennem snak og diskussion kommer vi under overfladen på de emner vi arbejder med, lærer historien bag at kende og tilegner os den indsigt der gør forskellen mellem overfladisk leg og bevidst fordybelse.

Undervisnings-former

- hvordan gør vi?

I alt hvad vi laver, er teambuilding og samarbejde en grundlæggende forudsætning for tilgangen til nye emner.

Vi lægger stor vægt på gruppedynamik og holdsammensætning og arbejder koncentreret med konstant at udvikle teamspirit i mindre grupper og på hele holdet som samlet gruppe.

Forudsætninger

- hvad forventer vi af dig som elev?

Du behøver ingen forudsætninger for at deltage på Friluftsliv.

Vi forventer, at du giver hvad du har, og at du går ind til faget med modet til at give til fællesskabet. Friluftsliv er i høj grad et spørgsmål om indstilling frem for forudsætninger. Det eneste det kræver er mod på livet, en tro på andre og mod på mere.

Kompensation

- hvad gør vi for at alle kan være med?

Gennem mange år har vi på faget arbejdet med handicappede og naturoplevelser – to størrelser der sagtens kan gå hånd-i-hånd.

Vi har en lang række hjælpemidler, der gør os i stand til at få alle med: specielle vogne til kørestolsbrugere, specielle klatreseler og andet udstyr, samt en forståelse for, at på Friluftsliv hjælper alle, og at vi ikke er i mål før alle er kommet frem.

Praktiske forhold

- hvad har vi at gøre med?

Alle elever, uanset fysiske forudsætninger kan deltage i undervisningen. Langt det meste af undervisningen foregår udendørs (også om vinteren) og i mange forskellige elementer (til vejrs, til vands og i den indimellem rå natur.

En del af undervisningen foregår i undervisningslokaler med brug af projektor, film og andet.

Aktiviteter i og ud af huset

- hvad gør vi?

Træklatring
Kajak og kano
Rappelling
Kort, kompas, GPS og orientering
Vægklatring
Teambuilding
Ekstremsport
Bål og madlavning i naturen
Lege og samarbejdsøvelser
Pionéerarbejde
Vandaktiviteter

Teori og indføring i:

  • Påklædning
  • Førstehjælp
  • Sikkerhed
  • Brug og vedligeholdelse af grej og udstyr.

Vælg dette hovedfag hvis du...

- hvilket udbytte får du som elev?
  • Vil forsøge at ruste dig til flere naturoplevelser på egen hånd eller sammen med venner når du forlader højskolen.

  • Vil udfordres, uanset om du i forvejen er aktivt naturmenneske, jægersoldat, kajakroer eller om du aldrig før har prøvet at sove i telt.

    NB: Der er en egenbetaling på faget på op mod 2000 kr. ,som typisk vil dække en tur til Norge

Det bevægende fagrum

hvor fagene handler om krop, bevægelse og puls.

Vi anvender cookies for at give dig den bedst mulige oplevelse på vores hjemmeside. Ved fortsat brug af siden godkender du vores cookie- og privatlivspolitik.